I takt med at elbiler fylder mere og mere på de danske veje, stiger også behovet for offentlige ladestandere, hvor der selvfølgelig er brug for ladekabler til ladestation. Disse stationer spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling, og mange elbilister er i stigende grad afhængige af dem til daglig kørsel. Alligevel begår mange nye – og til tider erfarne – elbilister de samme fejl, når de bruger offentlige ladestationer. Det er fejl, der både kan forsinke opladningen, skabe frustration og i værste fald koste ekstra penge. I denne artikel ser vi nærmere på fem af de mest udbredte fejl og giver dig gode råd til, hvordan du undgår dem.
Man glemmer at medbringe eget ladekabel
En af de mest almindelige fejl er at tage for givet, at alle offentlige ladestandere har et fastmonteret kabel. Det er en udbredt misforståelse, særligt blandt dem der lige er skiftet fra benzin- til elbil. Mange AC-ladestandere – som er dem, man typisk finder på parkeringspladser og ved supermarkeder kræver, at du selv medbringer et ladekabel. Hvis du glemmer det, kan du risikere at skulle vente på en anden ladeplads eller køre videre til en anden ladestation. Derfor er det vigtigt altid at have et pålideligt kabel med i bilen.
Manglende kendskab til stiktyper og ladeeffekt
En anden klassisk fejl er manglende kendskab til, hvilken stiktype bilen bruger. Selvom Type 2 er den europæiske standard og bruges af størstedelen af nye elbiler, findes der stadig modeller med andre typer stik – og der er forskel på AC- og DC-opladning. Hvis du møder op til en ladestander uden at kende bilens specifikationer, kan det hurtigt blive en frustrerende oplevelse. Det samme gælder, hvis du ikke er opmærksom på kabeltype og strømstyrke. Vælger du for eksempel et kabel med for lav kapacitet, kan det begrænse hastigheden af ladningen – også selvom ladestanderen og bilen understøtter hurtigere opladning.
Bilen står for længe efter endt opladning
Mange elbilister lader desuden bilen stå ved ladestanderen, længe efter den er færdig med at lade. Det kan virke harmløst, men det er faktisk et stort problem – både for andre brugere, der har brug for at lade deres bil op og samtidig for ladeoperatøren. Nogle steder pålægges man ekstra gebyrer, hvis bilen optager plads unødigt længe. Det er derfor god skik at flytte bilen, så snart opladningen er afsluttet.
For korte kabler giver praktiske problemer
En fjerde fejl handler om længden på kablerne. Mange vælger et kort kabel for nemhedens skyld, men det kan hurtigt blive upraktisk, hvis ladestanderen er placeret langt fra bilens ladeport. Særligt på offentlige parkeringspladser kan man ikke altid vælge den perfekte position. Derfor anbefales det at bruge et kabel på 5-7 meter, så du er dækket ind i de fleste situationer.
Ikke alle ladestandere yder det samme
Endelig overser mange elbilister forskellen på ladestandernes kapacitet og deres egen elbils behov. Ikke alle standere yder den samme effekt, og det kræver en vis forståelse at vælge den rigtige. Det samme gælder kablerne – et højtydende kabel kan sikre optimal udnyttelse af opladningsevnen, mens et svagt kabel kan bremse processen markant.
En lille indsats giver stor forskel
At bruge offentlige ladestandere korrekt kræver altså både viden og forberedelse. Det handler ikke kun om at finde en ledig stander til din elbil – det handler i lige så høj grad om at have det rette udstyr og forstå, hvordan opladningsprocessen fungerer. Med det rigtige ladekabel til ladestation og en smule omtanke kan du undgå de mest almindelige faldgruber og sikre en mere effektiv, fleksibel og behagelig opladningsoplevelse – både for dig selv og dine medbilister.